Friday, March 29, 2013

Midagi maitsvat : Suupisted peolauale


Hei, hei mu armsad!

Eelmisel laupäeval käisid meil sõbrad külas, ning peale antud õhtul tehtud vlogi postitamist tundsid paljud huvi nende suupistete retseptide kohta mida oma külalistele pakkusime. Ja no olgem ausad.. Meil kõigil on neid õhtuid kus pea on ideedest tühi, aga sõbrad/perekond/tuttavad on paari tunni pärast külla tulemas. Siin on siis mõningad retseptid mis mind reeglina on hädast välja aidanud. Enjoy!

Mozarella, kirsstomatite ja basiiliku ampsud

See "retsept" vist omaette pikemat selgitamist ei vaja.. Kõik komponendid tuleks üksteise otsa (näiteks grillimise pulgale) lükata ning seejärel kallata nende ampsude peale imevähe balsamico äädikat! 

 Lavaširullid

Oma lavaširullide retsepti olen vist millalgil ka juba oma blogis jaganud kuid võin lubada, et nendega ei pane kunagi puusse! Mmmmm kui head! Mina kasutan tavalisi tortilla põhjasid ning määrin need merevaiguga kokku. Seejärel asetan tortilla põhjale salatilehti ning nendele määrin natukene hellmans'i majoneesi. Nüüd lisan eelnevalt hakitud singi ja kurgi ning raputan kogu kupatusele peale veel natukene riivjuustu. Siis lavaširull kokku rullida, fooliumi sisse ja veidikeseks külmkappi seisma.

Kitsejuustu peedi võileivad

See retsept pärineb minu raamatupidaja põlle taskust! Ma poleks iial arvanud, et selline kooslus mulle maitseb, aga VAU, VAU, VAU! See maitses niihea, et pidime ka endale retsepti küsima ja nüüd pakume seda enda külalistele. Vaja läheb : Musta leiba, Keedetud peeti (müüakse juba valmiskujul), teralist sinepit, mett, kitsejuustu, seedermänni seemneid, rukkolat, tüümiani, rosmariini, soola ja oliiviõli.

Valmistamine : Kõigepealt sega kokku õli milles hiljem peeti kasta. Selleks sega kokku oliiviõli, natuke tüümiani ja rosmariini. Lisa väiksem näpuotsatäis soola. Nüüd lõika keedetud peet õhukesteks viiludeks, kasta õlisegusse ning aseta ahjuplaadile. Lase peedil 180 kraadises ahjus umbes 10 minutit küpseda. Nii kaua kuni peet ahjus küpseb, lõika valmis kitsejuustu viilud ning sega kokku sinepi/mee kaste. Viimast tuleks teha täpselt maitse järgi, kui kanget või kui mesist tulemust soovite. Soovitatav suhe peaks olema (sinepit 1 ühikut ja mett 4 ühikut). Maitske, maitske, maitske! Nüüd leib rösterisse, hiljem pooleks lõigata ja kõik komponendid leivale panna. Kõigepealt rukkola, siis peet, seejärel kitsejuust, sinepi/mee kaste ning kõige peale seedermänni seemned. 

Ümmargused võileiva ampsud

No nende valmistamine on 10 korda lihtsam kui kitsejuustu peedi võileibade! Vaja läheb : Juustu, sinki,  toorjuustuga täidetud lihapalle, majoneesi, oliive, tomatit, tilli ja piparkoogivorme! Ja ilmselt rohkem eriti seletust vaja ei lähegi. Kõik komponendid võileivale ning siis vormiga sellest välja lõigata. Bon appetit!

Magusad puuvilja varred

Kuna oli teada, et üks külalistest toob magusa koogi siis otsustasime meie piirduda lihtsalt värskete puuviljadega. Eriti lahe jääb tulemus siis kui kõik puuviljad erinevates värvides on! Kuid mina kasutasin seekord seda mida võtta oli.. Viinamarjad, maasikad, ananass ja aprikoos.


Loodan, et retseptid meeldivad ning aitavad teinekord ka teid hädast välja :)

26 comments:

  1. Lihtsad, aga tugeva efektiga ning kindlasti ka väga maitsavad ampsud! See tõestab, et pole vaja üle enda varju hüpata, et valmistada midagi head :) Ongi jälle reede, soovin sulle ilusat nädalavahetust ning toredat koosviibimist oma sõpradega!

    ReplyDelete
  2. Tahaks teada, kust selle Monopoly Cities mängu soetasite? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minu meelest me tellisime selle amazonist kunagi :)

      Delete
  3. Millisest poest te seedermänniseemneid ostsite, kas Selverist? Ma suvel tegin pestot, siis otsisin neid päris kaua erinevatest poodidest ja lõpuks ei saanudki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saime need kristiine keskuse Prismast ;) Need olid seal kus on pähklid, värgid..

      Delete
  4. Panen kõik Sinu retseptid kõrva taha, et neid siis vajaduse korral kasutada :) Need on tõesti lihtsad ja näevad seejuures väga head välja! Vaata kitsejuustu peedi võileibadeks vajaminevad komponendid üle, oled seal kaks korda rukkolat maininud, kuid eeldan, et üks neist on üleliigne? :) Ilusat nädalavahetust Sulle minugi poolt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Olen jah kuidagi liiga palju seda rukkolat maininud.. Parandasin vea, aitäh sulle Elis!

      Samad sõnad sulle!

      Delete
  5. Mmmm, need puuviljavarred tunduvad nii head, ajavad suu vett jooksma. Ma olen üldse suur puuviljasõber, sellised pildid ahvatlevad alati :).
    Mina tegin täna esimest korda leiba, kuhu panin peale kodujuustu ja avokaadoviilud. Pudistasin veidi pipart ka peale. Kuskil blogis kellelgi oli pilt sellisest asjast ja proovisin järgi, kuigi kodujuust ja avokaado pole mulle kunagi eriti meeldinud :D. Aga päris hea oli, soovitan teinekord proovida. Kujutan ette, et seda on hommikuks hea süüa, aga kui leib neljaks lõigata, saab laua peale ka panna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmmm... Issver, nüüd tahaks ka! Ma mäletan ka, et oleks kuskil seda näinud. Äkki Grete blogis? Oh, teengi neid pühapäeval! :)

      Delete
  6. mmmm, kõht läks tühjaks neid pilte vaadates....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul endal ka.. Ma alles nüüd ärkasin ja pole veel midagi söönud. Ega ära ei ütleks kui keegi neid valmistaks :D

      Delete
  7. Nii hea, et ma praegu märkasin seda postitust! Mul homme külalised tulemas ja just mõtlesin, et tahaks juba plaanitud lavaši rullidele veel midagi natuke teistsugust pakkuda :) Sain häid ideid!

    Kaua sa neid lavaširulle külmkapis fooliumis hoiad? Kas ma võin need juba nt kl 13.00 valmis teha, kui külalised tulevad 18.00? Või on see vahe liiga pikk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo, tore, et sain kasulik olla! :)

      Ma hoian nii kuidas juhtub.. Mida kauem, seda rohkem nad läbi imbuvad. Aga ühest kuueni on täitsa ok! :)

      Delete
  8. aitäh :) Ma pärast annan teada, kuidas õnnestusid ja kui kiiresti laualt kadusid :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo, väga hea! Loodan, et kiirelt :D

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh Liisu!! Milliseid nippe silmas pead? :)

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmm.. Kas sa tahad teha sooja lauda või külma lauda? :) Mul mõningad ideed isegi oleks.

      Jaa suur, suur aitäh sulle armsa komplimendi eest!

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soojadest näiteks ahjus valmistatud šampinjonid sinihallitusjuustuga, viineripirukad, muffinid, pitsa, küüslauguleivad, mõni kook?
      Külmadest täidetud korvikesed (näiteks valmis sünnipäeva salatiga/kartulisalatiga), juurviljad dipiga (aga dipp serveeri seest tühjaks tehtud paprika sees, on põnevam)! Siis veel hmm.. Mõni kerge kanaga salat, jäätisekokteil.

      Äkki tuli mõni idee lisaks? :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete