Monday, October 2, 2017

Läks vaaritamiseks - beebipüree lapsele ja püreesupp endale


Saime omale kõrvitsa ja minu esimene mõte oli kohe pool sellest ära püreestada ja sügavkülma ootele panna. Nagunii on varsti lisatoidu maitsmise aeg käes (Uskumatu, Kris saab novembris juba 6 kuuseks!) ja miks mitte võimalust kasutada ning püree ette valmis teha. Siis on talvel hea sügavast võtta! Eriti mõnus oleks teha püree jääkuubikuvormidesse, need ära külmutada, hiljem välja peksta ja minigripp kottides säilitada. Nii saab jääkuubikuvormi uuesti kasutada ja jääb sügavasse rohkem ruumi. Kui teha mitmest erinevast juurviljast/puuviljast püreesid, siis on neid kuubikutena väga mugav ka kokku segada. Valid näiteks kolm erinevat kuubikut ja sulatad vesivannil ülesse. Natsake rinnapiima/rpa-d hulka ja saabki kohe lapsele anda. Ega tegelikult ei peagi neid lisama üldse. Puhtalt võib ka anda. Lihtsalt esimesteks ampsudeks on võibolla hea hulka lisada.. On maitse natukene tuttavam. Ma juba põnevusega ootan seda aega! Eks iga esmakordne lapsevanem vist ootab :) Just lugesin läbi ka näputoidu raamatu ja kindlasti plaanin ka seda Krisiga proovida. Samas see ei välista, et talle püreed ka pakun.

Lisaks kõrvitsale tegin ka lillkapsapüreed, kui juba tegemiseks läks. Plaanin veel natukene porgandi ja õunapüreed ka teha. Neid saab praegu värskelt ja no mõelge ise.. Värsketest õuntest õunapüree! Mmm! 

Aga mõtlesin, et panen siia kirja ka, et kuidas ma ühte või teist tegin.. Ehk on veel mõni esmakordne lapsevanem, kellele need retseptid kasuks tulevad. Minul ei olnud piisavalt jääkuubikuvorme ja tegin püree hoopis pisikestesse ühekordsetesse pitsidesse. Hiljem kirjutasin kuupäevad peale ja kiletasin ära. Neid on mugav vesivannil kiiresti ülesse sulatada. 


Beebipüree tegemine on imelihtne.. Puhasta, pese ja tükelda kõrvits/lillkapsas ja pane potti. Lisa  umbes veerand klaasi vett ja auruta kaane all 15-20 minutit (see sõltub kogustest), kuni vili on pehmeks läinud. Nüüd püreesta kogu krempel saumikseriga, täida ühekordsed pitsid, kileta ja kirjuta kuupäev peale. Rohkem ei olegi vaja. See on päris suur rahaline kokkuhoid ja kindlasti hea tervislik valik. Mitte, et ma poepüreesid hukka mõistaks. Absoluutselt mitte. Lihtsalt on tore vahel ise teha, kui selleks parasjagu aega ja võimalusi on. 

Kuna pool kõrvitsat jäi üle, siis sellest tegime hoopis iseendale püreesuppi. Polnudki seda ammu söönud. See on hea kerge kõhutäis!

Kõrvitsasupi jaoks tükelda kõrvits ja pane potti. Nüüd kalla potti kana- või juurviljapuljong (kui teed kuubikuga, siis tavaliselt on 2 kuubikut 1 liitri vee kohta) nii, et kõrvits oleks üleni kaetud. Kuumuta keemiseni. Samal ajal prae õlisel pannil sibul kuldseks ja lisa see keevale kõrvitsale. Keeda kuni kõrvits on pehmeks muutunud. Tõsta pott tulelt ja püreesta saumikseriga ühtlaseks massiks. Nüüd lisa üks pakk merevaiku ja püreesta uuesti. Maitsesta soola ja pipraga. Jäta supp umbes 10 minutiks tahenema. Serveeri röstitud kõrvitsaseemnete või krõbedaks praetud peekoniga. Voh. Kes järele proovib, andke teada kuidas maitseb! :)


Ja postituse lõpetan pildiga meie pisikesest jänkukesest, kes varsti juba püree asemel porgandit närida tahaks oma kahe uhke hambaga :D Ilusat alanud nädalat!

25 comments:

  1. Heh, mina ka väga entusiastlikult tegin ise püreesid ja varusin sügavkülma täis erinevaid maitseid. Lõpuks viskasin kõik minema, sest laps ei söönud neist ühtegi ja oli nòus ainult purgitoitudega. Loodan, et teil läheb paremini. Mina igatahes feilisin sajaga :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Väga kurb, kui inimesed kergekäeliselt toitu ära viskavad. Loodan, et Triinu Liis nii ei tee. Isegi, kui lapsele ei sobi, saab ju enda toitudes ära kasutada - köögiviljapüreed lisada püreesupile, kastmele või segada kartulipudru sisse, puuvilja omasid nt smuutit või magustoitu tehes.

      Delete
    2. Ma ise ei vòta nt lillkapsast ega kõrvitsat suu sissegi, rääkimata püreesuppidest mida meie peres samuti keegi ei söö, smuutisid ka ei armasta. Kui sulle meeldib, siis jah palun väga, tee ja söö. Aga ei tasu teiste maitseelistusi mitte teades ka kellelegi moraali hakata lugema. Väga kurb jah :D

      Delete
    3. Kurb küll aga mind absoluutselt ei huvitagi Su isiklikud maitse-eelistused, tõin suvalised näited. Fakt on see, et need köögiviljad on nii neutraalse maitsega, et omleti- või (taimse) kotletitaigna vm sisse segatuna sobivad ka inimestele (s.h lastele), kes neid muidu paljalt ei söö. Kui tahta ja pea tööle panna, leiab alati mingi lahenduse ega ole vaja hiljem oma moraalitut käitumist õigustada 😃

      Delete
    4. Oh no milleks?

      Delete
    5. Ei huvita minu maitse eelistused? Siis ära topi ka ikka ja jälle minu kommentaari alla oma nõuandeid ja retsepte, mida kõike selles püree-lägast teha oleks saanud. Usu mind, kui ma väga oleksin tahtnud, oleks minu enda peake ka midagi välja mõelnud.
      Moraalitu käitumine või mitte, ütle nüüd, et sina ei ole kunagi ühtegi toidupalakest minema visanud.
      Ok, ma ei viitsi rohkem vaielda. Ja sina ei pea kurbust tundma.

      Sry Triinu-Liis :D

      Delete
  2. Oii millal hambad tulid?
    Ja kas valutu tuli või laps nutis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eks Kris natukene ikka nuttis ja oli virilam, aga tegelikult tulid ikkagi üsna kergesti. Nohu ja röga olid kõrvalnähuks.

      Delete
    2. Ja esimene hammas lõikus 01 sept ja teine kohe järele 03 sept :)

      Delete
  3. Meil tuleb ka see tee kohe- kohe ette vōtta. Piiga saab varsti 5 kuuseks ja siis plaan lisa hakata andma. Esimene laps sai olude sunnil juba 4 kuuselt. Nüüd ōnneks ei olnud nii vara vajadust.
    Meie alustasime tookord porgandiga, aga mōtlesin ka et teen seekord ōuna, lillkapsa ja kōrvitsaga allgust. Muidugi mitte kōik korraga :)
    Nii tore jänkuke :) Ootme ka tüdrukul hambaid, hetkel ainul palju ilastamist ja käte lutsimust :)

    ReplyDelete
  4. Me oma pisipõnnile teeme igapäevaselt midagi. Kuna poiss juba piisavalt suur, siis keedame tüki liha koos kartuli, peedi, brokkoli, lillkapsa, porgandiga (iga kord midagi erinevat juurikate valikust), paneme väiksesse köögikombani, lisame natue võid ja hea toit kohe valmis.
    Sellisel juhul saab väga täpselt välistada, mis lapsele võis allergiat põhjustada. Näiteks kanaliha me ei paku, kuna nahale tekkis ketendus.

    ReplyDelete
  5. Mina näiteks ei keeda kõrvitsat vaid küpsetan ahjus ja siis püreestan. Siis on kõrvitsal teine mekk ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama siin. Keetes läheb rohkem vitamiine ju kaduma :/

      Delete
    2. Minu meetod ei ole tegelikult keetmine, vaid siiski aurutamine. Lugege seda retsepti siin:

      http://nami-nami.ee/uudis/2949/korvitsapuree_uletalve

      Delete
  6. Mina ka ei ole lapsele ühtki köögi- ja puuvilja keetnud. Viljad onniigi väga suure veesisaldusega, nad jäävad väga vesised ja külmutamine ja sulatamine muudab veelgi vesisemaks. Mina olen kõik viljad kas pehmeks aurutanud (tükeldan hästi väikesteks tükkideks ja siis ca 5 minutit tugevat auru) või ka ahjus küpsetanud. Vees keetmine, eriti pikka aega, ei jäta viljadesse kahjuks eriti vitamiine. Proovi, keetmine pole ainus viis püreesid teha!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma siiski ei keetnud, vaid aurutasin :)

      Delete
    2. Ma nii katki kah seda juuksekarva ei ajaks... kui tihti sa ise mõtled vitamiinidele kui sööd nt frikadellisuppi (keedetud kartul/porgand).

      Delete
  7. "Beebipüree" :D :D õõõõõõhhhhh, loodan, et ainult mul nii "väärakas" sõnataju on, ärgu teistel selliseid seoseid tekkigu, üldsegi mitte :D. Ma lähen võdisen nüüd natuke nurga taga (ja häbenen) :D:D:D Ja siis lähen ka kõrvitsasuppi tegema :D

    ReplyDelete
  8. Tegin ka täna beebile püreesid jälle. Ma aurutan, püreestan, külmutan jääkuubikurestides ja hiljem panen kuupäeva ja nimega grip-kotti. Mulle meeldib ise teha, sest siis mul on rohkem varu, purgitoitu ma palju korraga osta ei raatsiks :D. Su postituses oli, et plaanid teha värsketest õuntest püreed, ma ei saa aru, kas sa siis keedad või mitte, igatahes beebile sobib õun keedetult. :)

    ReplyDelete
  9. Riiv supile sisse ka veel muskaatpähklit ja saad veel parema maitse!

    ReplyDelete
  10. Merevaigu asemel panen ise kookospiima ja maitseainetest lisan muskaatpähklit ja ingverti.

    ReplyDelete
  11. Ma mõtlesin samuti kunagi, et olen kaval ja tegin jääkuubikuvormidesse püree valmis. Laps aga arvas, et võin ise neid püreesid süüa, tema ei võtnud ühtegi püreed suu sissegi. Ei poe oma ega enda tehtud. See-eest näputoit läks väga hästi peale. Nii sõigi ta mul kõike algusest peale tükkidena, mingi baby feeding nimetus oli ka veel sellel toitumisel. Täpselt ei mäleta, see oli juba 4 aastat tagasi. Üsna kiirelt läks kodutoidule ka üle. Siiani sööb kõiksugu juurikaid, aedvilju, puuvilju, tavalisi suppe väga hea meelega, kuid püreesuppi ei võta suu sissegi.

    ReplyDelete
  12. Hei!
    Mul endal peaaegu sama väike beebitüdruk kodus. Mind väga huvitaks, kui sa kirjutaksid enda beebi päevakavast :) kas paned teda lõunal magama kella järgi või järgid väsimusmärke? Kuidas teda toas päeval magama saad? Mitu und päeval ja kui pikad? Saaksid kindlasti ühe pika ja sisuka postituse :) veel võiksid võrrelda, et kuidas päevakava ja magamapanek teil võrreldes esimese kuuga näiteks muutunud on :)

    ReplyDelete
  13. läksin kergema vastupanu teed ja külmutasin kõrvitsa toorete kuubikutena, hea oli jaokaupa kuubikuid võtta ja muu köögiviljaga koos keeta. liha külmutasin samuti - tükeldasin toore liha kuubikuteks, jaotasin portsu kaupa kotikestesse. hiljem tegin ühepajatoitu ja püreestasin enne serveerimist.

    ReplyDelete