Tuesday, January 31, 2017

Kuidas koorida/puhastada granaatõuna 1.0.1


Ma olen alati olnud tõsiselt suur granaatõuna fänn. Juba päris lapsena. Mäletan nii hästi, et ema kooris mulle terve suure kausi täie ja pistsin siis kõik korraga nahka. Rasedana on see hullus tagasi tulnud ja kuidagi eriti välja löönud.  Paljudele artiklitele tuginedes, saab väita, et tegemist on ühe tervislikuma viljaga üldse! Rääkimata sellest, kui maitsev ta on! Seega tasub teda igaljuhul kasvõi magusa isu leevendamiseks (šokolaadi asemel) põske pista. Samas on teda hirrrmus tüütu koorida/puhastada. Kõik kohad on alati punaseid pritsmeid täis, käed kleepuvad, kauss on mõrudaid valgeid "naha" tükikesi täis ja protsess võtab päris palju aega. Seetõttu jääb see vili tihti lihtsalt ostmata ja poeletile vedelema. Ma ise olen samamoodi natukene laisk ja valisin tihti selle vilja asemel lihtsalt midagi muud. Küll aga nägin ma ühel hetkel üht "life hack" videot ja nüüd on granaatõuna koorimine oluliselt lihtsam. Ma ei mäleta, kus ma seda täpselt nägin, seega pildistasin ise protsessi ülesse ja mõtlesin teile ka jagada.


Kõige esimesena tuleb õrnalt lõigata välja granaatõuna pealmine "kuppel". See tuleb hästi lihtsasti tegelikult pealt ära. Seejärel näed granaatõuna sisu. Sealt on täpselt näha, kus asuvad need valged vilju eraldavad nahad. Täpselt sinna tuleb teha järgmised sisselõiked. Peaaegu samamoodi nagu kooriks apelsini. 


Nüüd saab puuvilja mõnusalt sektoriteks lahti teha ja viljad on kõik ilusasti puntras koos. Nüüd saad ise valida, kas nokid sellest sektorist niisama marju või koogid kõik marjad sõrmekestega kaussi. Muud võlu ei olegi.  Ehk oli abiks! Praegu on nii palju viirusi/grippe liikvel, seega nosige end vitamiinidest ilusti punni! :)

15 comments:

  1. mille järgi granaatõuna valid? se mu arust suht bingo kogu aeg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma lasen granaatõunal kodus paar päeva/nädala küpseda, siis on palju parem kohe :)

      Delete
    2. Nii palju kui mina tean siis välimus ei aita suht midagi, pigem lopergused kui pallikesed, aga seda luksust poes tihti pole. Pigem tasuks valida raskuse järgi. See siis tähendab, et samas suuruses olevatest granaatõuntest vali raskem.

      Delete
    3. Huh, nädal küpseda.. Ma ostsin ükskord selverist granaatõuna ja paar päeva hiljem lahti lõigates oli see täiesti mäda :(

      Delete
  2. Ja pritsmetest pääsed veel paremini, kui paned needsamad tükid suurde veekaussi ja lammutad seal lõpuni tükkideks :) Pärast selle veetriki avastamist olen hakanud 10x tihedamini granaatõuna sööma. Ei mingeid pritsmeid köögis ega riietel :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Väga soovitan samuti veega kaussi panna - veelgi kiirem ja lihtsam! Granaatõuna seemned vajuvad põhja, koor jääb ulpima ja vett on pärast lihtne välja kallata. :)

      Delete
  3. Ma nägin ka üks päev seda videot ja mõtlesin, et appi, ma olen terve oma elu valesti teinud. See tundub nii lihtne nüüd. Granaatõun on nii maitsev, kuid ma puhastasin ka teda täpselt samamoodi nagu sina :D:D Nüüd peakski lõpuks poodi minema ja granaatõuna ostma ning kodus siis seda uut nippi proovima

    ReplyDelete
  4. Lihtsam on lõigata pooleks, võtta kauss ja puulusikas ning vastu koort kausi kohal koputada-kõik sisu kukub kaussi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma proovisin seda ja mul ei kukkunud :D Ei tea kas tegin midagi valesti või

      Delete
    2. Teen täpselt samuti. Pooleks kaussi ja koputama. Lapski tunneb seda vilja kopkopõunana, mitte granaatõunana. Kiire-lihtne-pritsmed jäävad kaussi.

      Delete
    3. Ma ka ei tea, kas teen midagi valesti, aga kui olen proovinud niimoodi teha, siis seemned välja ei kuku, aga kogu kausi ümbrus on TÄIEGA pritsmeid täis...

      Delete
  5. hästi lihtne ja kiire on selline viis, ise kasutan metall-lusika asemel suuremat puulusikast:
    https://www.youtube.com/watch?v=3fHGyODRdbg

    ReplyDelete
  6. https://www.facebook.com/diply/videos/1282546668490359/ Mina leidsin sellise variandi ka ,suhteliselt sarnane, aga siiski veidi erinev :)

    ReplyDelete
  7. Ma olin vahepeal täiega grantaaõunast loobunud, kuna selle koorimine on nii tüütu. Selle lusikaga tampimise meetodiga ei saa ma kunagi hakkama, selle asemel on terve köök seda jama ja mahla täis, aga kausis seemneid null. Pidin kohe selle ära katsetama ja otsin ühe granaatõuna ja see toimibki ju megahästi :D

    ReplyDelete