Sunday, August 25, 2013

Midagi maitsvat: Meie pere lemmik frikadellisupp - tibu retsept


Frikadellisupil on minu jaoks alati olnud selline erilisem tähendus.. Lapsest peale on tibu seda mulle keetnud ja kohe kui iseseisvalt köögis askeldama hakkasin siis oli see üks esimesi retsepte mille endale selgeks tegin. Tegelikult on mul siiani komme alati tibule helistada ja küsida küsimusi nagu "oot mitu pipratera ma panema pidin"? Tegelikult seda rohkem sellepärast, et tekib tunne nagu supp tuleb sellevõrra maitsvam. Tegemist on väga lihtsa roaga, aga kuna ma seda nii väga armastan,siis jagan retsepti ka teiega. 

Vaja läheb: Kartulit, porgandit, frikadelle, lillkapsast, sibulat, tilli, musta terapipart, kanapuljongikuubikuid. 

Valmistamine: Pane potti vesi (kolmveerand potist) ja pane vesi keema. Haki kartul ja porgand väikesteks kuubikuteks ja lisa need potti. Nüüd koori üks terve sibul ja aseta see ühes tükis potti (hiljem võtame selle tervena ka välja). Keeda neid kolme koostisainet 15 minutit ja seejärel lisa supile lillkapsas ja frikadellid (mina kasutan enamasti külmutatud frikadelle). Nüüd lisa näpuotsatäis (u 4-5 tera) musta pipart ja kaks puljongikuubikut. Muidugi võib siinkohal supi ka ise maitsestada, aga minu jaoks on kuidagi oluline järgida täpselt tibu retsepti. Viimase lihvina lisa supile ka värsket tilli. Lase kogu kupatusel veel nii umbes 10 minutit podiseda ja seejärel tõsta supp pliidilt. Serveeri hapukoore ja värske tilliga. 


Minul on rumal komme alati selle supi kõrvale ka külma piima juua, aga see on vabatahtlik :)

Millised on teie pere lemmikud supid? Ehk on kellegil veel vanaemalt mõni põnev retsept tagataskus?

28 comments:

  1. Triinu, see tundub nii ahvatlev! Meil on tütrega kombeks käia Nõmmel, Sõõrikubaaris, kus sööme alati frikadellisuppi. Tõsi, viimasel korral oli frikadelle nii vähe, et ma tegin viisaka märkuse :) Aga Sinu supp tundub nii ahvatlev, et pressiks end või külla!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.. Aitäh! Peaks mõnel kokkusaamisel pakkuma suupistete asemel potitäie suppi! :D

      Delete
  2. Meie pere lemmikud supid on pelmeenisupp ja kanasupp. Muu nagu käib kah, kuid üldjuhul nõutakse ikka midagi neist kahest. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelmeenisupp? Kuidas seda tehtakse? Väga huvitav.. Esimest korda kuulen :)

      Delete
    2. Kusjuures kõik, kellele rääkind olen, kuulevad esimest korda pelmeenisupist. :D Põhimõtteliselt täpselt samamoodi nagu sinu isuäratav frikadellisupp, kuid frikadellide asemel panen sisse hoopis pelmeenid. :)

      Delete
  3. Üks imehea kanasupp: http://toidutare.ee/eelroad/F54C/#Hiinap%C3%A4rane%20kanasupp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo.. aitäh retsepti eest! Proovin järele :)

      Delete
  4. Frikadellisupp ja paks hernesupp on ainukesed supid, mida lisaks püreesuppidele üldse söön. Ja kusjuures ma joon ka alati supi kõrvale külma piima (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmmm.. jumaldan samuti püreesuppe! See piima joomine on nii hea supi kõrvale. Kuidagi jahutav :D

      Delete
  5. Mmm, kõlab hästi ning näeb väga ahvatlev välja! Aga üks küsimus/tähelepanek - kes on tibu? :) Meile meeldib kõige rohkem hernesupp, borš ja kuldse leemega kanasupp (see on ka ainus supp, mida ma oskan ise ja hästi teha :P ) Kõigepealt keedan kanakoivad, seejärel võtan nad välja ning panen samasse vette keema riivitud porgandi, kartulikuubikud ja terve sibula ning lisan puljongikuubiku ja pipraterad. Hiljem hakin peeneks keedetud sibula ja lisan koos hakitud kanaga supile. Maitsestan tilliga! Supp tuleb imehää ja mul juba praegu neelud käivad :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tibu on minu vanaema :) aitäh! Proovin kindlasti su retsepti järele.. Ka minul hakkasid neelud käima :D

      Delete
  6. No jälle ajad isu peale. Proovin selle kindlasti järgi! :)

    ReplyDelete
  7. Hommikusöögi kõrvale üks mõnus lugemine, kolm korda võib arvata, mis meie peres täna õhtusöögiks on ilma suurema ajuraginata:)

    ReplyDelete
  8. Mmmm kui mõnus, kohe kui veidi külmemaks läheb pean hakkama jälle suppe tegema. Frikadellisupp on üks parimaid üldse, aga minu lemmik lemmikutest on seljanka, mida ma tihti ise kodus teen, sest seda pole siin mujal ju saada. Ja kõige lahedam on see, et seljanka muutub külmakapis seistes järjest paremaks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa seljanka külmkapis seismisega olen täiesti nõus! :)

      Delete
  9. Ma mõtlesin, et ma olen ainuke imelik, kellele meeldib supi kõrvale piima juua, hea teada, et selliseid inimesi on veel, sest alati vaadatakse mind kummaliselt, kui ma nii teen :D

    ReplyDelete
  10. Väga isuäratav! Frikadellisupp on mu lemmiksupp. Proovin ka sinu vanaema retsepti järgi seda nüüd teha :)

    ReplyDelete
  11. Oh! Isegi mina, kellele pole supid just kõigelemmikumad tundub see retsept küll proovimisväärne ja isuäratav - 10points:)) Üks hea retsept: Keeda pasta. Pane pannile kanafilee kuubikud koos sibulaga praadima ja lisa üks merevaik ja maitserohelisega toorjuust- tuleb koorene kaste. Sega kaste ja pasta kokku ja pane ahjuvormi ja peale riivi juust, lase 15 minutit ahjus juustul sulada ja kokku tuleb oivaline õhtusöök, mis jätab mulje nagu oleks väga pingutatud :)) Ahjaa Su vanaema tundub sama positiivne nagu Sina ise :) Ja muidugi ootan ka pulmapostitust. PÄIKEEEEEEST!

    ReplyDelete
    Replies
    1. oii, aitäh! :) Selle retsepti proovin küll lähipäevadel järele.. Tundub täpselt minut eetass olevat! :)

      Delete
  12. asenda oma külmutatud frikadellid isetehtutega ning vannun, et niigi superhea supp saab veeeeeelgi parem. võta paarsada grammi hakkliha, sega juurde peotäis riisi, mütta korralikult läbi ja viska keevasse vette pisikesed käte vahel vormitud pallikesed. pärast seda ei taha sa tõenäoliselt ühtegi poefrikadelli enam kunagi näha, sealjuures nende ise tegemine on nii imekiire ja nii imelihtne, et patt oleks seda mitte teha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen mõelnud neid ise teha küll, kuid alati selle plaani edasi lükanud. Peaks tõesti ära proovima! :)

      Delete